Tussenvloer isoleren
Door je verdiepingsvloer te isoleren sla je een echte dubbelslag. Niet alleen zorg je voor een betere thermische isolatie in je woning, maar ook voor meer geluidscomfort. Geluidsoverdracht tussen verdiepingen komt namelijk vaak voor, zeker bij oudere huizen. Hoe kan je zo’n tussenvloer isoleren? En hoeveel betaal je ongeveer per m²? We zetten het op een rij in dit artikel!
Ga snel naar:
Hoe je tussenvloer isoleren?
Kosten tussenvloer isoleren
Mogelijke valkuilen
Zelf isoleren of laten isoleren?
Ontvang vrijblijvend offertes
Waarom je tussenvloer isoleren?
De isolatie van je tussenvloer garandeert je een optimaal wooncomfort. Je isoleert zo’n vloer namelijk met een dubbel doel:
- Geluidsisolatie tussenvloer: in tegenstelling tot bij een benedenvloer is geluidsisolatie bij een verdiepingsvloer essentieel. Hoor je de voetstappen van je kinderen als ze boven spelen? Of galmt de tv, muziekinstallatie, … tot beneden? Dankzij geluidsisolatie voor je tussenvloer demp je doeltreffend zowel contact- als luchtgeluiden.
- Thermische isolatie tussenvloer: naast de geluidsabsorberende werking van zo’n isolatielaag voor je tussenvloer geniet je natuurlijk ook van een optimale thermische isolatie. De warmte stijgt niet verder naar de bovenverdieping, waardoor het beneden langer warm blijft. Zo moet je minder stoken en bespaar je flink op je energiefactuur.
Wil je graag je tussenvloer isoleren? Een isolatiespecialist komt graag bij je langs om jouw situatie te bekijken en de meest aangewezen oplossing voor te stellen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt!
Hoe je tussenvloer isoleren?
Wil je je tussenvloer isoleren om geluidsoverdracht en warmteverlies tegen te gaan? De precieze werkwijze en materiaalkeuze hangt vooral af van het type verdiepingsvloer. Er zijn 2 mogelijkheden:
1. Houten tussenvloer isoleren
Vooral een houten tussenvloer is amper of niet geluidsisolerend. Daardoor heb je onvermijdelijk last van gekraak, contactgeluiden en luchtgeluiden. Gelukkig valt zo’n houten roostering als verdiepingsvloer perfect te isoleren met de volgende materialen:
- Isolatiedekens van minerale wol: een vakman kan vlot flexibele dekens van glaswol of rotswol aanbrengen tussen de houten balken van je verdiepingsvloer. Tussen die balken is doorgaans voldoende plaats voor een isolatielaag. Zulke dekens sluiten ook perfect aan op die houten draagstructuur.
- Gespoten glaswol: liggen er veel leidingen op je houten tussenvloer? Of heb je geen zin om je volledige vloerbekleding te verwijderen? Dan kan een vakman ook glaswol inblazen in de holle ruimte tussen de dek- en de draagvloer. Die inblaasisolatie sluit ook mooi en naadloos aan op de balken, leidingen, … Zo ben je zeker van een homogene, sluitende isolatielaag die bovendien vlot te plaatsen valt.
- Geluidsisolerende mat: een vakman kan ook een elastische, trillingsdempende mat onder je vloerbekleding plaatsen. Zo ligt die eindvloer los van de wanden en de draagconstructie en kunnen geluidstrillingen niet verder dragen. Uiteraard zorgt dit materiaal minder voor een goede thermische isolatie in vergelijking met minerale wol.
2. Betonnen tussenvloer isoleren
Een betonnen tussenvloer zal voor minder geluidsoverdracht zorgen dan een houten verdiepingsvloer. Toch kan je ook met de isolatie van zo’n massieve tussenvloer voor een lagere energiefactuur en een hoger wooncomfort zorgen. Een vakman kan daarbij kiezen voor de volgende materialen:
- Minerale wol: een betonnen tussenvloer beschermt beter tegen luchtgeluiden, maar niet tegen contactgeluiden (bv. schuivende stoelen, voetstappen, …). Daarom kan een vakman een houten raamwerk op de tussenvloer plaatsen met daartussen dekens of platen van glas- of rotswol.
- PUR-isolatie: heb je iets minder opbouwhoogte? Dan kan je ook een betonnen tussenvloer isoleren met PUR-isolatieplaten of PUR-schuim. Let op: kunststof isolatie zorgt voor een optimale thermische isolatie, maar de geluidsisolatie is minder goed in vergelijking met minerale wol.
- Geluidsisolerende mat: ook bij een betonnen verdiepingsvloer kan je een ‘zwevende vloer’ creëren met een geluidsisolerende mat (bv. van polyethyleen) onder je vloerbekleding. Let er wel op dat er geen contact is tussen die zwevende vloer en de draagconstructie en de wanden.
TIP: ontvang advies op maat van een isolatiespecialist!
Wil je zeker zijn van de meest aangewezen isolatie van jouw tussenvloer? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende isolatiespecialist. Die analyseert jouw situatie en stelt dan de meest geschikte werkwijze, isolatiemateriaal, afwerking, … voor. Hij houdt daarbij onder meer rekening met jouw type tussenvloer, de huidige vloerbekleding, jouw persoonlijke wensen en je budget, …
Isolatiespecialisten in je buurt contacteren? We brengen je vrijblijvend en snel in contact met meerdere erkende vakmannen via onze offerteservice.
Kosten tussenvloer isoleren
De kosten voor het isoleren van een tussenvloer hangen vooral af van het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken (bv. vloerbekleding verwijderen of niet), de oppervlakte van je verdiepingsvloer, … Gemiddeld mag je rekenen op 20 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
Een exacte prijs op maat? Je vraagt best totaalprijzen aan bij meerdere erkende isolatiespecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun totale kosten, maar ook hun aanbevelingen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!
Mogelijke valkuilen
Voor een optimale thermische en geluidsisolatie van je tussenvloer moet je rekening houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Welke valkuilen moet je zeker vermijden bij deze isolatiewerken? We zetten kort enkele factoren op een rij:
- Geen dampscherm: aan de onderkant van je isolatielaag moet je een dampscherm plaatsen. Zo vermijd je dat opstijgende damp in je isolatiemateriaal trekt en daar condenseert. Vochtige isolatie kan namelijk gaan schimmelen en zijn isolerende werking grotendeels verliezen.
- Geen sluitende isolatielaag: zorg ervoor dat je een sluitende isolatielaag creëert zonder koudebruggen. Ook voor de geluidsisolatie is zo’n naadloze isolatieschil belangrijk. Anders kunnen geluidstrillingen zich toch een weg banen naar de andere ruimtes.
- Geen rekening houden met de opbouwhoogte: bij de keuze van het isolatiemateriaal mag je de mogelijke opbouwhoogte niet uit het oog verliezen. Is die beperkt? Dan werk je bv. beter met een geluidsisolerende mat in plaats van met dekens van minerale wol. Anders kom je in de problemen met je deuren, plinten, …
- Niet de juiste dikte van het isolatiemateriaal: de vereiste dikte van de isolatielaag verschilt van materiaal tot materiaal. Zo moet je met minerale wol bv. dikker isoleren dan met PUR-isolatie vanwege de lagere isolatiewaarde. Die factor speelt dus een belangrijke rol bij de keuze voor je isolatiemateriaal.
- Niet op maat van jouw situatie: je gaat best goed na welk doel je wil bereiken met de isolatie van je tussenvloer. Gaat het vooral om een goede geluidsisolatie of is de thermische isolatie minstens even belangrijk? En wil je je vloerbekleding ook vernieuwen of liever niet? Denk hier op voorhand goed over na om een juiste keuze te maken op maat van jouw situatie.
Zelf tussenvloer isoleren of vakman inschakelen?
Je kan ervoor kiezen om de isolatie van je tussenvloer zelf te doen, maar je kan zo’n project uiteraard ook overlaten aan een erkende isolatiespecialist. We wegen beide opties kort tegen elkaar af.
OPTIE 1 = zelf tussenvloer isoleren
Heb je de nodige ervaring met isolatiewerken? En heb je de tijd om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je natuurlijk zelf je tussenvloer isoleren om de arbeidskosten van een vakman uit te sparen. Hou daarbij wel goed rekening met de mogelijke opbouwhoogte, de keuze voor het meest aangewezen isolatiemateriaal, het vermijden van koudebruggen, de afwerking van de vloerisolatie, …
BELANGRIJK: koop je zelf al je materialen aan? Dan betaal je wel 21% btw op al die aankopen. Als je een vakman inschakelt en je woning ouder is dan 10 jaar gaat het om slechts 6% btw.
OPTIE 2 = tussenvloer laten isoleren
Wil je zeker zijn van een optimale isolatie van je tussenvloer op maat van jouw situatie en budget? Dan werk je best samen met een erkende isolatiespecialist. Dankzij zijn expertise en ervaring kan je rekenen op…
- Advies op maat: kies je best voor minerale wol of voor een geluidsisolerende mat? Hoe dik kan je isoleren met welk materiaal? En wat zijn je opties voor de afwerking van je isolatielaag? Een vakman begeleidt je met advies op maat gedurende het volledige project.
- Correcte uitvoering: een isolatiespecialist weet hoe hij een naadloze isolatielaag moet aanbrengen. Bovendien kan hij werken met meerdere soorten isolatie. Is inblaasisolatie bv. meer aangewezen bij jouw tussenvloer? Dan beschikt hij over een professionele inblaasmachine om die isolatiewerken optimaal uit te voeren.
- Snelle plaatsing: een isolatiespecialist werkt niet alleen correct, maar ook snel. Dat komt natuurlijk door zijn ervaring, maar ook door het juiste gereedschap. Zo blijven de arbeidskosten beperkt.
- Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt enkel hoogwaardige minerale wol, PUR-isolatie, gespoten glaswol, … Bovendien koopt hij alle materialen ook in tegen scherpere prijzen dan particulieren.
- Premies & financiële voordelen: voor vloerisolatie kom je onder meer in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Is je woning bovendien minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Dat scheelt een slok op de borrel op je eindfactuur.
CONCLUSIE: werken met een vakman loont meer!
Met een isolatiespecialist ben je zeker van een correcte en vlotte isolatie van je tussenvloer. Je betaalt natuurlijk wel arbeidskosten, maar door de snelle plaatsing blijven die beperkt. Bovendien kan je de kosten nog verder drukken dankzij premies, het verlaagd btw-tarief, … Zo komt zelf je tussenvloer isoleren eigenlijk amper goedkoper uit.
Vrijblijvend offertes aanvragen? Je komt gratis en eenvoudig in contact met meerdere isolatiespecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier: