Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Steenwol vloerisolatie: toepassingen & prijs

Wil je een optimale thermische isolatie van je vloer? En ook genieten van een goede geluidsisolatie? Dan sla je die 2 vliegen in 1 klap met steenwol vloerisolatie. Deze minerale wol op basis van gesmolten vulkanisch gesteente is geschikt voor zowel beneden-, verdiepings- als zoldervloeren. Hier lees je alles over de voordelen, toepassingen, prijzen, … van vloerisolatie met steenwol!

Ga snel naar:
Mogelijke toepassingen van steenwol
Steenwol vloerisolatie: gemiddelde prijs
Zelf plaatsen of vakspecialist inschakelen?
Alternatieven voor rockwool vloerisolatie
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Waarom mijn vloer isoleren met steenwol?

Steenwol staat ook bekend als rotswol of rockwool. Dit veelzijdige isolatiemateriaal ontstaat door vulkanisch gesteente te versmelten en te spinnen tot woldraden. Daarmee maken fabrikanten dan flexibele isolatiedekens of halfstijve isolatieplaten. Naast daken en binnenmuren is steenwol ook ideaal voor vloerisolatie vanwege deze voordelen:

  • Goede thermische isolatie: met rotswol voorkom je doeltreffend warmteverlies via je vloer. Zo verhoogt je wooncomfort en daalt je maandelijkse energiefactuur.
  • Uitstekende geluidsisolatie: de thermische isolatiewaarde van steenwol is goed, maar qua geluidsisolatie scoort dit natuurlijke materiaal zelfs nog beter. Daarom is rotswol erg populair voor de isolatie van vloeren tussen 2 bewoonde ruimtes: verdiepingsvloeren en eventueel ook zoldervloeren. Dankzij zo’n isolatielaag demp je doeltreffend zowel lucht- als contactgeluiden.
  • Goede brandveiligheid: deze minerale wol is niet brandbaar en verhoogt dus flink de brandveiligheid van je woning. Daarom gebruiken experts dit materiaal ook voor technische isolatie (leidingen, luchtkanalen, …).
  • Makkelijk en snel te plaatsen: dekens of halfstijve platen uit rockwool zijn behoorlijk flexibel en daarom makkelijk te hanteren. Dat is minder het geval bij harde kunststof isolatieplaten.
  • Lange levensduur: een natuurlijk materiaal als steenwol gaat tot wel 75 jaar mee. Bovendien behoudt je laag vloerisolatie ook moeiteloos zijn isolatiewaarde gedurende die tijd.
  • Dampopen en ademend: in tegenstelling tot kunststof isolatie is rotswol niet dampdicht. Dat betekent dat vocht kan ontsnappen en verdampen uit dit materiaal. Zo krijg je niet met vochtproblemen te maken, wat vooral belangrijk is bij houten vloeren.

Jouw vloer isoleren met steenwool? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere gespecialiseerde isolatiebedrijven. Zo vergelijk je snel en eenvoudig verschillende offertes voor jouw project. Start je aanvraag hier!

steenwol vloerisolatie

 

Mogelijke toepassingen van steenwol als vloerisolatie

Rockwool is een erg polyvalent isolatiemateriaal. Je kan probleemloos je houten vloer isoleren met steenwol, maar ook voor betonnen vloeren is dit materiaal zeker geschikt. We overlopen kort de isolatiemethodes bij de verschillende types vloeren:

 

1. Kruipruimte isoleren met steenwol

Gaat het om een houten benedenvloer in plaats van beton? Dan is het mogelijk om dekens of halfstijve platen van rockwool tussen de houten balken te klemmen (tegen de onderkant van je benedenvloer). Is er niet zoveel plaats in je kruipruimte of kelder? Dan kan een isolatiebedrijf ook een ademend, dampopen type spuitisolatie als icynene gebruiken. Dat is nog makkelijker te hanteren dan rotswol, waardoor de plaatsing ook sneller gaat.

Een goede keuze als… het gaat om een houten benedenvloer en je kruipruimte hoog genoeg is.

 

2. Tussenvloer isoleren met steenwol

Bij een verdiepingsvloer speelt de thermische isolatie wel een rol, maar de geluidsisolatie is nog belangrijker. Daarom is rotswol een uitstekende keuze bij de isolatie van tussenvloeren. Bij houten tussenvloeren brengt een vakspecialist isolatiedekens aan tussen de houten balken. Maar ook bij betonnen tussenvloeren kan je rockwool gebruiken. In dat geval plaatst de isolatiespecialist een raamwerk op de vloer dat hij dan opvult met rotswol, gevolgd door de vloerafwerking.

Een goede keuze als… je een optimale geluidsisolatie wil creëren met je vloerisolatie.

 

3. Zoldervloer isoleren met steenwol

Zowel een houten als een massieve, betonnen zoldervloer isoleert een vakspecialist probleemloos met steenwol. Hij hanteert daarbij dezelfde werkwijze als bij een tussenvloer. Wil je dat de zoldervloer achteraf beloopbaar blijft? Dan kan je achteraf bovenop de isolatielaag een goedkopere vloerafwerking als OSB-platen plaatsen. Gebruik je je zolder als volwaardige leefruimte? Dan kan je ook kiezen voor laminaat, parket of een andere vloerafwerking.

Een goede keuze als… je je zolder enkel als opslagplaats gebruikt of als je van je zolder een woonruimte wil maken (wel in combinatie met dakisolatie in dat laatste geval).

 

TIP: laat je gratis adviseren door een isolatiespecialist in je buurt!

Ben je niet zeker of steenwol het meest geschikte materiaal is voor jouw project? Hoe dik je isolatielaag idealiter moet zijn? Hoe je de vloerisolatie het beste afwerkt? Trek dan met je vragen zeker naar een isolatiespecialist actief in je buurt. Die komt bij je langs en geeft je graag advies op maat van jouw situatie.

In contact komen met experts in vloerisolatie? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice. Ontvang nu vrijblijvend meerdere voorstellen voor jouw project!

 

Steenwol vloerisolatie: gemiddelde prijs

Wil je zelf je vloer isoleren met rockwool? Dan betaal je gemiddeld 20 euro per m² (incl. btw). Als je liever een isolatiebedrijf inschakelt, mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs van 20 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel jij exact zal betalen, hangt vooral af van de moeilijkheidsgraad van je project, de expert die je kiest, …

Vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen vergelijken? Dat kan. Dankzij onze offerteservice ontvang je gratis meerdere offertes voor jouw isolatieproject. Die kan je naast elkaar leggen om zo de beste keuze te maken. Start nu met vergelijken.

 

vloerisolatie steenwol

 

Zelf plaatsen of vakspecialist inschakelen?

In tegenstelling tot kunststof isolatie zijn dekens of platen van steenwol makkelijker te plaatsen als doe-het-zelver. Is het dan een goed idee om zelf aan de slag te gaan of doe je toch beter een beroep op een ervaren isolatiespecialist? Beide opties op een rij:

 

1. Zelf mijn vloer isoleren met steenwol

Ben je een doorgewinterde klusser? Dan is het zeker mogelijk om zelf je rockwool isolatie te plaatsen. Denk bv. aan een eenvoudiger project als de isolatie van een zoldervloer die je afwerkt met OSB-platen. Hou er wel rekening mee dat je beschermende kledij en een mondmasker nodig hebt. Anders loop je het risico op irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen.

LET OP: als je zelf alle materialen moet kopen, betaal je wel 21% btw. Bij het inschakelen van een vakbedrijf is dat slechts 6%, op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is.

 

2. Mijn vloer laten isoleren met steenwol

Iets minder ervaring met isolatiewerken? Of gaat het om een complexer project als de isolatie van een tussenvloer, incl. nieuwe eindvloer? Dan schakel je beter een isolatiebedrijf in. Dankzij de vakkennis van zo’n professional kan je steevast rekenen op…

 

  • Advies op maat: kies je best voor isolatiedekens of isolatieplaten van rockwool? Hoe dik moet je isolatielaag zijn om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie? En wat met de afwerking van je steenwol isolatie? Een expert staat je bij met raad en daad van a tot z.
  • Correcte uitvoering: een isolatiebedrijf plaatst je vloerisolatie met steenwol volgens de regels van de kunst. Zo’n professional staat dus garant voor een luchtdichte isolatielaag zonder koudebruggen of geluidslekken en met een maximaal rendement.
  • Snelle isolatiewerken: een isolatiespecialist werkt niet alleen correct, maar ook snel. Dankzij zijn ervaring gaan de werken vlot vooruit en bespaar je jezelf veel tijd en moeite. Bovendien blijven de arbeidskosten op die manier ook binnen de perken.
  • Financiële voordelen: met een vakspecialist geniet je niet alleen van een verlaagd btw-tarief van 6%. Voor vloerisolatie kom je ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Dankzij die financiële voordelen komt het inschakelen van zo’n bedrijf amper duurder uit dan zelf aan de slag gaan.

Op zoek naar een expert in vloerisolatie? Geen probleem, Solvari brengt je gratis en vrijblijvend in contact met zulke professionals via onze offerteservice. Vraag nu advies en prijzen aan!

 

Mogelijke alternatieven

Naast glaswol of steenwol als vloerisolatie bestaan er natuurlijk nog andere geschikte soorten isolatie. Welke materialen kan je nog gebruiken voor jouw project? Een korte blik op de 2 populairste alternatieven voor rotswol vloerisolatie:

 

ALTERNATIEF 1 = kunststof isolatieplaten

Naast minerale wol kan je ook voor kunststof isolatieplaten kiezen. Zeker bij de isolatie van betonnen vloeren langs de bovenkant zijn deze platen van bv. PIR of PUR een ideale keuze. Die beschikken over een hogere isolatiewaarde dan rockwool. Daardoor haal je met een dunnere isolatielaag dezelfde thermische isolatie. Ideaal als je rekening moet houden met je opbouwhoogte.

Richtprijs: 15 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2 = spuitisolatie

Voor vloeren is spuitisolatie ook erg populair. Vooral vanwege de snelle plaatsing en de 100% naadloze isolatieschil die je ermee bereikt. Voor betonnen vloeren gebruikt een vakspecialist doorgaans PUR-schuim, maar voor houten vloeren is het ademende product icynene beter geschikt. Vaak is spuitisolatie praktischer dan harde isolatieplaten, omdat die laatste minder makkelijk te hanteren zijn in kleinere ruimtes.

Richtprijs: 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welke soort vloerisolatie kies ik het best?

Rockwool vloerisolatie of beter kunststof? Flexibele dekens of toch beter spuitisolatie? Elk isolatieproject vergt eerst een grondige analyse om dan de juiste keuze te maken. Voor die inspectie is een ervaren isolatiespecialist de geknipte persoon. Kortom, voor een geslaagd isolatieproject vraag je het best eerst advies aan een professional.

Gratis advies voor jouw project? Kom vrijblijvend in contact met meerdere experts actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten