Wat te doen tegen een koude vloer?
Een aangenaam warmtegevoel begint vaak bij de voeten. Het is geen toeval dat vloerverwarming zo’n uitstekend wooncomfort biedt, ondanks een verwarming op lagere temperatuur. Maar wat als je geen vloerverwarming hebt en je vloer koud aanvoelt? Er bestaan meerdere oplossingen, maar de beste methode is en blijft het isoleren van een koude vloer. We vertellen je er graag meer over!
Ga snel naar:
Koude vloer: oplossingen
Hoe koude vloer isoleren?
Koude vloer isoleren: kosten
Voordelen van vloerisolatie
Vergelijk vrijblijvend offertes
Hoe ontstaat een koude vloer in huis?
Met een koude vloer in je woning raak je in de herfst en de winter moeilijk opgewarmd als je thuiskomt. Het materiaal van je vloerbekleding kan daarbij een rol spelen. Zo voelen tegels van natuursteen vaak kouder aan dan parket of laminaat. Naast je vloerafwerking kunnen ook de volgende factoren een invloed hebben op de temperatuur van je vloer:
- Koude tocht over de vloer: via kieren in een houten vloer of via de onderkant van deuren kan er een koude trek over de vloer ontstaan. Die tocht doet je vloer onaangenaam koud aanvoelen.
- Koude vanuit de kruipruimte: staat je verwarming aan, maar blijft je vloer koud aanvoelen? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met koude die vanuit je kruipruimte naar boven dringt. Een ongeïsoleerde kruipruimte zorgt ervoor dat je sneller warmte verliest op je benedenverdieping.
- Koude vanuit de grond: heb je geen kruipruimte in je woning? Dan komt de koude niet uit zo’n kruipkelder, maar uit de grond onder je huis. Er is namelijk geen warmtebuffer tussen je woning en de koude grond eronder. Daardoor ‘vreet’ je vloer nog extra energie.
Wil je de koude vloer in je huis doeltreffend aanpakken? Dan is vloerisolatie (via de kruipruimte of langs boven) de meest aangewezen oplossing. Een isolatiespecialist komt graag bij je langs om je te informeren over je mogelijkheden. Ontvang gratis advies op maat!
Koude vloer: oplossingen
Wil je de vloer aanvegen met je koude voeten? Dan bestaan daar verschillende methodes voor. Al is de ene al doeltreffender en comfortabeler dan de andere. Enkele mogelijke oplossingen voor een koude vloer op een rij:
- Maak gebruik van tochtstrips, deurborstels, …: komt er koude binnen langs kieren of naden in je deuren of ramen? Dan zijn tochtstrips, deurborstels of andere tochtstoppers een budgetvriendelijke oplossing. Je vloer voelt er niet zoveel warmer door aan, maar je bent tenminste van die vervelende koude trek over de vloer af.
- Leg een tapijt over je vloer: last van een koude vloer in je woonkamer of slaapkamer? Dan kan een stijlvol tapijt een groot verschil maken. Bovendien voelt je vloer niet alleen zachter en comfortabeler aan, maar oogt de ruimte ook letterlijk en figuurlijk meer ‘aangekleed’.
- Draag dikke sokken of pantoffels: niks zaliger dan op je blote voeten door je huis slenteren. Op voorwaarde dat je vloer niet ijskoud aanvoelt. Is dat bij jou wel het geval? Trek in de herfst of de winter dan dikke sokken aan of koop een paar warme pantoffels. Zo heb je ondanks je koude vloer toch warme voeten en het is ook lekker gezellig.
TIP: maak definitief komaf met je koude vloer en kies voor isolatie!
Tochtstrips, een tapijt, … kunnen zeker helpen, maar je vloer blijft wel koud. Met zulke kleine ingrepen pak je de oorzaak van je koude vloer niet aan: je ongeïsoleerde kruipruimte of het ontbreken van vloerisolatie. Kortom, de meest permanente oplossing is ongetwijfeld het isoleren van je vloer (langs onder of langs boven).
Advies vragen aan een isolatiespecialist? Dat kan perfect. Het enige wat je moet doen, is het offerteformulier van Solvari invullen.
Hoe koude vloer isoleren?
Je koude vloer isoleren kan op 2 manieren: via de kruipruimte of langs boven. De meest aangewezen methode hangt vooral af van jouw situatie. Wil je bv. je vloer onaangeroerd laten of heb je net een vloerrenovatie voor ogen? Is je kruipruimte toegankelijk genoeg of heb je zelfs geen kruipkelder? We zetten kort beide werkwijzen op een rij:
1. Koude vloer isoleren langs onder
Is je vloer nog in een goede staat? Goed nieuws, je hoeft die zeker niet open te breken om vloerisolatie aan te brengen. Een vakspecialist kan ook isolatiemateriaal aanbrengen tegen het plafond van je kelder of kruipruimte. Hij gebruikt daarvoor spuitisolatie of harde isolatieplaten. En is je kruipruimte te laag of niet toegankelijk genoeg? Geen probleem, ook isolatie op de bodem spuiten is een mogelijke optie.
Richtprijs: 20 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
2. Koude vloer isoleren langs boven
Heeft je woning geen kruipruimte? Of is je vloer in een slechte staat en overweeg je een volledige renovatie? Dan kan je ook perfect je vloer langs boven isoleren. Bij voldoende opbouwhoogte plaatst een vakspecialist een dunne isolatielaag bovenop je huidige vloer, gevolgd door een nieuwe vloerafwerking. Kom je wel in de problemen met je deuren, plinten, …? Dan laat je best eerst je vloer uitbreken.
Richtprijs: 20 à 40 euro per m² (excl. btw en afwerking, incl. plaatsing)
BELANGRIJK: schakel een ervaren isolatiespecialist in!
Ben je niet zeker of vloerisolatie mogelijk is in jouw woning? Laat dan gewoon even een isolatiespecialist langskomen voor gratis advies op maat. Die bekijkt jouw situatie en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor. Achteraf beslis je dan zelf of je de isolatiewerken laat uitvoeren of niet.
Gratis meerdere isolatiespecialisten contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice. Na enkele werkdagen nemen experts in je buurt contact op om jouw project te bespreken. En voor je het weet heb je altijd warme voeten in huis. Start hier je aanvraag!
Koude vloer isoleren: kosten
De kosten om je koude vloer te isoleren hangen vooral af van de isolatiemethode, de moeilijkheidsgraad van de werken, de totale oppervlakte van je vloer, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 20 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: laat je je vloer langs boven isoleren? Dan komen daar nog extra kosten bij voor een nieuwe vloerafwerking, eventuele chapewerken, …
Een totaalprijs voor jouw project? Vraag dan zeker meerdere prijsoffertes aan bij isolatiespecialisten in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de prijsopbouw en kan je ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Ontvang nu vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten in je buurt!
Voordelen van vloerisolatie
Verkies je een permanente oplossing voor je koude vloer in plaats van tijdelijke lapmiddeltjes? Dan kom je automatisch bij vloerisolatie uit. Naast je dak en je muren biedt het isoleren van je vloer een grote meerwaarde voor je woning op meerdere vlakken:
- Hoger wooncomfort: dit is ongetwijfeld het eerste waaraan je denkt als je een koude vloer hebt. Dankzij vloerisolatie kan de koude vanuit je kruipruimte niet meer naar boven dringen en verlies je geen warmte meer langs onder. Zo blijft je binnentemperatuur veel constanter en heb je altijd warme voeten.
- Lagere energiefactuur: de investering in vloerisolatie verdien je op termijn sowieso terug. Je moet namelijk minder verwarmen om je woningtemperatuur op peil te houden. Zo bespaar je maar liefst 15 à 20% op je maandelijkse energiekosten.
- Geen vochtproblemen: zonder isolatie botst de warme lucht in je woning met de koude lucht in je kruipkelder. Daardoor ontstaat condensatievocht onder je vloer en krijg je te maken met vochtproblemen als schimmels, houtrot, … Dat is voorgoed verleden tijd met een naadloze laag vloerisolatie in je woning.
- Aanpak op maat van jouw situatie: vloerisolatie plaatsen kan in elke mogelijke situatie. Bovendien hoeft zo’n project zeker niet arbeidsintensief te zijn of meerdere dagen in beslag te nemen. Als je je vloer isoleert via de kruipruimte geniet je in een mum van tijd van zalig warme voeten.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw koude vloer? Vraag dan gratis advies aan meerdere isolatiespecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier: