Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIR platen voor vloerisolatie: prijzen + FAQ

PIR-platen zijn een erg populair materiaal om platte daken, spouwmuren en ook vloeren te isoleren. Deze kunststof isolatie is stevig, licht van gewicht en heeft de beste isolatiewaarde op de markt. Je kan je huis optimaal warm houden met PIR platen als vloerisolatie, maar wat moet je nog meer weten over dit materiaal? In dit artikel lees je de do’s en don’ts over deze isolatieplaten.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke toepassingen
Prijs PIR vloerisolatie
Mogelijke alternatieven
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is mijn vloer isoleren met PIR platen een goed idee?

PIR (Polyisocyanuraat) is een geschikt isolatiemateriaal om je woning thermisch te isoleren. Het gaat om een kunststof hardschuim met een gesloten celstructuur. Je vloer isoleren met PIR platen is een uitstekend idee als je enkele van de volgende punten kan afvinken:

  • Je wil je vloer zo dun mogelijk isoleren omdat er weinig ruimte is.
  • Het gaat om een betonnen in plaats van een houten ondervloer.
  • Het gaat om een effen ondergrond zonder leidingen, buizen of kabels.
  • Je wil graag ook vloerverwarming leggen.

Benieuwd of PIR-platen de beste keuze zijn voor jouw project? Een vakspecialist bekijkt jouw situatie en stelt de meest geschikte oplossing voor. Ontvang gratis advies via ons offerteformulier.

pir vloerisolatie

 

Voor- en nadelen van PIR platen voor vloerisolatie

De vloer in je huis isoleren is altijd een goed idee. PIR isolatieplaten zijn 1 van de mogelijkheden om dat te doen. Ben je nog niet helemaal zeker welk materiaal je het best gebruikt voor jouw project? Hieronder wegen we kort de voor- en nadelen van PIR als vloerisolatie tegen elkaar af.

 

Voordelen PIR isolatie vloer

 

  • Hoogste isolatiewaarde: met een isolatiewaarde van 0,023 – 0,026 W/Mk scoren PIR platen erg goed op de markt. Hierdoor haal je zelfs met een beperkte laagdikte al een optimale thermische isolatie.
  • Vochtbestendig en brandwerend: door de hoge dichtheid neemt het materiaal geen vocht op. Zo ben je zeker dat er geen vocht- of schimmelvorming ontstaat. Naast vochtwerend is PIR bovendien ook brandvertragend.
  • Drukvaste isolatieplaten: je kan PIR platen doorgaans vlot en makkelijk plaatsen zonder koudebruggen. Door een tand- en groefsysteem en het lichte gewicht zijn de platen zeer drukvast. Het isolatiemateriaal is meteen beloopbaar na de plaatsing.
  • Verschillende uitvoeringen: PIR platen vind je in verschillende vormen, diktes en groottes. De meeste platen zijn voorzien van een dampscherm aan beide zijden. Daarnaast zijn ze ook beschikbaar met afwerkingslagen van OSB of gyproc.

 

Nadelen PIR isolatie vloer

 

  • Duurder dan andere isolatieplaten: het prijskaartje ligt iets hoger dan bij andere types isolatieplaten. Je kan ook kiezen voor goedkopere XPS- of EPS-platen als je voldoende opbouwhoogte hebt.
  • Niet milieuvriendelijk: PIR is geen circulair materiaal en is niet makkelijk te recycleren. Door het milieubelastende productieproces kies je beter voor een ander alternatief als je groen en duurzaam wil bouwen of renoveren.

 

Mogelijke toepassingen van PIR als vloerisolatie

Doordat ze erg licht en drukvast zijn, kan je PIR isolatieplaten op verschillende manieren aanbrengen. PIR is geschikt voor zowel boven- als ondervloerse isolatie. Elke optie heeft zijn eigen nut en methode:

 

OPTIE 1: PIR vloerisolatie langs onder plaatsen

Wil je je vloer liever niet openbreken en kan je via een (kruip)kelder aan de onderkant van je benedenvloer? Top, dan is langs onder isoleren de meest handige en goedkope oplossing. Een specialist kan de PIR platen makkelijk bevestigen aan je kelderplafond. De vochtbestendige isolatieplaten houden de koude in de kelder en de warmte uit de woonruimte kan niet ontsnappen.

 

OPTIE 2: PIR vloerisolatie langs boven plaatsen

Is het tijd voor een volledige vloerrenovatie of start je met een nieuwbouwproject? Dan kan je kiezen om de vloer van bovenaf te isoleren. De plaatsing van PIR is vrij eenvoudig door het lage gewicht en de goede randafwerking van de platen. PIR platen zijn ideaal omdat ze met een beperkte dikte een hoge isolatiewaarde halen. Op deze manier offer je zo min mogelijk ruimte op van de kamer.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een isolatiespecialist!

Isoleren is een van de belangrijkste verbouwingen in je huis. Je hebt de juiste informatie nodig voor jouw project en daar kan Solvari je bij helpen. We brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere isolatiespecialisten voor advies op maat. Start je aanvraag hier!

 

Prijs PIR vloerisolatie

De kosten voor PIR vloerisolatie hangen af van de dikte en grootte van het materiaal, de isolatiemethode en de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken. Je kan een gemiddelde richtprijs van 20 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing) verwachten.

TIP: hou er rekening mee dat de prijzen voor PIR vloerisolatie kunnen variëren van aannemer tot aannemer. Wil je meteen duidelijkheid voor jouw project? Vraag vrijblijvend voorstellen aan en laat je adviseren door meerdere bedrijven. Ontvang nu vrijblijvend offertes op maat!

 

Verlaag je kosten met premies!

Als je vloerisolatie plaatst, kom je in aanmerking voor financiële ondersteuning. Zo is er de Mijn Verbouwpremie, EPC-labelpremie of het verlaagde btw-tarief op isolatiewerken.

Wil je meer info over de voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen?
Lees hier verder over de verschillende premies.

pir platen vloerisolatie

 

Mogelijke alternatieven

Via de vloer kan er heel wat warmte verloren gaan. Het is dus belangrijk om de juiste isolatiematerialen te kiezen. Om zeker te zijn van de juiste keuze, vergelijk je best enkele alternatieven. Naast de PIR isolatieplaten vind je nog een aantal andere opties. Een woordje uitleg:

 

ALTERNATIEF 1: EPS- of XPS-platen voor vloerisolatie

EPS- en XPS-isolatie zijn 2 zeer vaak gebruikte materialen. Het ene is een piepschuim (EPS) en het andere een hardschuim (XPS). Toch verschillen ze niet zo hard van elkaar doordat de samenstelling van de platen heel gelijkend is. Het grootste onderscheid is de vochtbestendigheid en de isolatiewaarde. Daar scoort XPS beter op en daarom is het gebruik van XPS-platen zeer aan te raden. Wil je op een droge plaats isoleren? Dan kan je kiezen voor EPS vanwege de optimale prijs-kwaliteitverhouding.

Richtprijs: 20 à 35 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 2: spuitisolatie

Spuitisolatie is een ideale isolatiesoort om je vloer te isoleren. Met een spuitmachine brengt een isolatiespecialist het materiaal snel op de ondergrond aan. Bovendien is het een zeer efficiënte manier om tussen alle kieren en leidingen te isoleren. Je hebt meerdere soorten spuitisolatie zoals PUR of icynene. Gespoten PUR heeft de beste isolerende werking. Voor een meer milieuvriendelijk en vochtwerend alternatief kies je eerder voor icynene spuitisolatie.

Richtprijs: 25 à 35 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

ALTERNATIEF 3: isolatiechape

Isolatiechape is in sommige gevallen een goede keuze voor vloerisolatie. Het zorgt ervoor dat je 2 dingen combineert: het dient als chape en het werkt ook isolerend. Dit alternatief weegt minder dan de traditionele chape en het heeft een goede invloed op de akoestiek tussen twee verdiepingen. Je kan kiezen uit verschillende soorten zoals argexchape of een chape met polystyreenkorrels.

Richtprijs: 25 à 35 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type vloerisolatie kies ik het best?

Een kruipruimte isoleren met PIR platen of een volledige vloerrenovatie met PIR-isolatie is vaak de beste keuze. Toch kunnen XPS, PUR-schuim, isolatiechape, … ook geschikte oplossingen zijn voor jouw project. Alles hangt af van jouw specifieke situatie, voorkeuren en budget.

Nog niet zeker van je keuze? Een isolatiespecialist geeft je graag verdere informatie over de verschillende isolatiematerialen. Ontvang nu gratis advies voor jouw project!

 

Veelgestelde vragen over PIR platen als vloerisolatie

Heb je nog een paar vragen over dit isolatiemateriaal? Hieronder beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over vloerisolatie met PIR-platen:



  • Kies ik het best voor PIR- of PUR-isolatie voor mijn vloer?
    PIR isolatie is de betere versie van PUR-isolatie. Je bespaart meer plaats met hetzelfde resultaat. Door de hogere isolatiewaarde ligt de prijs van PIR platen wel net ietsje hoger. Je kan PIR-platen ook aanhechten in combinatie met PUR-schuim. De lichte isolatieplaten blijven perfect hangen aan het kelderplafond.


  • Is PIR-isolatie geschikt onder een betonvloer?
    Ja, PIR platen kan je perfect gebruiken onder een betonvloer. Doordat de platen dun en vochtbestendig zijn, kan een vakspecialist ze makkelijk aanbrengen. Ben je nog niet zeker? Voor advies op maat kan je vrijblijvend enkele specialisten contacteren via onze offerteservice.


  • Kan ik mijn kruipruimte isoleren met PIR platen?
    Zeker. Als de kruipruimte toegankelijk is, kan je ondervloers isoleren met de PIR platen. Let op dat je het liefst een betonvloer isoleert met deze platen. Heb je thuis een houten vloer? Dan kies je beter voor ademend isolatiemateriaal zoals icynene spuitisolatie of glas- of steenwol.


  • Wanneer is bodemisolatie beter geschikt?
    Het is interessant om te kiezen voor bodemisolatie als de kruipruimte onder de vloer niet hoger is dan 40 cm. Je hoeft de vloer in dit geval niet langs onder of boven te isoleren. De isolatiespecialist spuit het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. De ruimte is hierna niet meer toegankelijk, maar het is een goedkope manier om de koude tegen te houden.

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten