Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bodemfolie

Wil je graag je vloer isoleren via de kruipruimte? Goed idee, zo vermijd je breekwerken en de plaatsing gaat snel. Bovendien kan je die isolatiemethode ook combineren met een bodemfolie in de kruipruimte. Zo voorkom je de verdamping van vocht, muffe geurtjes, … Hoeveel kost zo’n bodemfolie? Hoe verloopt de plaatsing precies? En wat zijn de mogelijke alternatieven? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen bodemfolie
Prijs bodemfolie kruipruimte
Hoe bodemfolie aanbrengen?
Alternatief: bodemisolatie
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is bodemfolie?

Bodemfolie staat ook bekend als een PE-folie. Het gaat om een dampremmende folie van polyethyleen die je op de bodem van de kruipkelder aanbrengt. Zo voorkom je goedkoop en doeltreffend de verdamping van vocht in die kruipruimte en de muffe geur, schimmelvorming, … die ermee gepaard gaan. Zo’n drogere en stankvrije kruipruimte met een beter klimaat is belangrijk voor je benedenvloer, leidingen én je gezondheid!

LET OP: een bodemfolie in de kruipruimte houdt vocht tegen, maar biedt geen thermische isolatie. Is je kruipkelder hoog genoeg? Dan combineer je zo’n folie dus best met vloerisolatie tegen het plafond van je kruipruimte. Ontvang gratis advies op maat van een isolatiespecialist in je buurt!

bodemfolie

 

Voor- en nadelen van bodemfolie

Wil je je vloer snel en betaalbaar isoleren via de kruipruimte? Dan is een extra bodemfolie aanbrengen absoluut een goed idee. Zo’n PE-folie heeft bijna enkel voordelen, maar het biedt wel geen thermische isolatie. Een kort overzicht:

 

Bodemfolie voordelen

  • Houdt doeltreffend vocht tegen: een folie van polyethyleen voorkomt de verdamping van vocht vanuit de bodem en eventueel ook de wanden. Zo hou je de luchtvochtigheid in je kruipruimte op peil en vermijd je vochtproblemen, schimmelvorming, muffe geurtjes, radongas, …
  • Voorkomt condens op hout, beton, leidingen, …: een te hoge luchtvochtigheid in je kruipruimte zorgt voor condens tegen je houten of betonnen vloer en je leidingen, met een kortere levensduur tot gevolg. Dat voorkom je eenvoudig met een tonzon bodemfolie of een ander type folie.
  • Betaalbaar en vlot te plaatsen: wil je bodemfolie voor in de kruipruimte kopen? Zo’n dampremmende laag vergt gelukkig geen al te grote investering. Bovendien kan een vakman zo’n folie erg snel aanbrengen, waardoor de arbeidskosten tot een minimum beperkt blijven.
  • Hoogte kruipruimte blijft dezelfde: met een folie op de bodem blijft je kruipruimte even hoog als voorheen. Bij een laag bodemisolatie (chips, schelpen, …) is dat niet het geval. Bovendien blijven al je leidingen met zo’n folie ook toegankelijk.

 

Bodemfolie nadelen

  • Geen thermische isolatie: een bodemfolie is sterk vochtwerend, maar werkt wel niet isolerend. Enkel met zo’n folie zal je dus niet besparen op je energiefactuur. Daarom combineer je dit dus best met een laag vloerisolatie tegen het plafond van je kruipruimte.
  • Niet aangewezen bij veel water: staat er het hele jaar veel stilstaand water in je kruipruimte? Dan is een folie op de bodem niet aangewezen en kies je beter voor bodemisolatie als schelpen of isolatiechips.

 

Prijs bodemfolie kruipruimte

Bodemfolie kopen kan in de meeste doe-het-zelfwinkels. Laat je je folie en vloerisolatie liever plaatsen door een isolatiespecialist? Dan mag je voor de plaatsing gemiddeld rekenen op 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: wil je besparen op je energiekosten en winnen aan wooncomfort? Combineer een bodemfolie in de kruipruimte dan met vloerisolatie. Voor advies en prijzen op maat kan je terecht bij meerdere vakmannen in je buurt. Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes van isolatiespecialisten!

 

bodemfolie kruipruimte

 

Hoe bodemfolie in de kruipruimte aanbrengen?

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan is bodemfolie plaatsen een klus die je eventueel zelf kan doen. Benieuwd naar de belangrijkste stappen bij het aanbrengen van zo’n folie op de bodem van je kruipruimte? Een kort stappenplan:

  1. Kruipruimte opmeten

    Eerst maakt een vakman je kruipruimte helemaal vrij om die vervolgens nauwgezet op te meten. Zo weet hij exact hoeveel folie, pluggen, … hij nodig heeft. Hij houdt daarbij rekening met een extra marge om ook de wanden van de kruipkelder optimaal te kunnen bedekken.

  2. Bodemfolie knippen en plakken

    In een volgende fase knipt een vakman de folie op maat en plakt hij verschillende stroken aan elkaar. Om vlot te kunnen werken, voert hij deze werkzaamheden niet in de kruipruimte zelf uit. Bij het plakken van meerdere stukken folie zorgt hij steevast voor een overlap van minstens 10 cm.

  3. Bodemfolie aanbrengen in de kruipruimte

    Na die voorbereidende werken is het tijd om de bodemfolie volledig uit te vouwen in de kruipruimte. Een vakman plaatst de kunststof folie daarbij tot boven de waterlijn, maar zonder de wanden tot aan het plafond te bedekken. Zo kan eventueel vocht in de muren van de kruipkelder toch nog verdampen.

  4. Bodemfolie vastzetten

    Met speciale folieversterkers en pluggen maakt de vakman ten slotte de bodemfolie vast in de muren. Doorgaans volstaat een plug elke 1,20 à 1,30 meter. Hij werkt bovendien van het verste punt van de kruipkelder richting de toegang tot die ruimte.

Wil je ook vloerisolatie plaatsen? Doe dan zeker een beroep op een isolatiespecialist in je buurt. Die geeft je gericht advies over het meest geschikte isolatiemateriaal en plaatst ook die isolatielaag tegen het plafond van de kruipruimte snel en efficiënt. Ontvang gratis advies op maat!

 

Alternatief: bodemisolatie

Naast een bodemfolie in combinatie met vloerisolatie kan je ook kiezen voor bodemisolatie. In dat geval brengt een vakman geen folie aan op de bodem van je kruipruimte, maar wel thermisch isolatiemateriaal. Die methode is aangewezen als de kruipkelder niet hoog genoeg is voor vloerisolatie (bv. lager dan 35 à 40 cm). Je kan kiezen voor 1 van de volgende isolatiematerialen:

 

1. Isolatieparels

Voor erg lage kruipruimtes (minder dan 30 cm hoog) zijn isolatieparels van EPS uitstekend geschikt. Deze kleine korrels zijn bovendien ook erg licht en optimaal bestand tegen schimmels en rot. Ook als er dus grondwater in je kruipruimte staat, behouden deze isolatieparels hun isolerende werking.

Richtprijs: 25 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Isolatiechips

Naast parels kan je ook kiezen voor isolatiechips in EPS als bodemisolatie. Ook zulke chips in piepschuim blijven gewoon drijven op eventueel stilstaand water zonder in te boeten aan isolerend vermogen. Bovendien zijn ze ook makkelijker te verplaatsen dan isolatieparels. Heb je dus een iets hogere kruipruimte? Dan hou je die kruipkelder beter toegankelijk met isolatiechips in plaats van isolatiekorrels.

Richtprijs: 20 à 30 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Schelpen-isolatie

Heb je een lage kruipruimte met behoorlijk veel stilstaand grondwater? Dan kan je naast EPS-isolatie (als chips of parels) ook een laag schelpen-isolatie laten aanbrengen op de bodem van die kruipkelder. Dit natuurlijke isolatiemateriaal is ontgonnen uit zee-schelpjes. Die houden vooral vocht vast, waardoor het isolerende vermogen iets lager ligt dan bij isolatiechips en isolatieparels.

Richtprijs: 35 à 55 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Hoe laat ik mijn benedenvloer het best isoleren?

Dat hangt vooral af van je kruipruimte. Is die hoger dan 35 à 40 cm? Dan kies je best voor vloerisolatie tegen je kelderplafond in combinatie met een bodemfolie voor een optimaal eindresultaat. Zo haalt je isolatie namelijk het hoogste rendement én hou je je kruipruimte droog. Is vloerisolatie geen optie vanwege een te lage kruipruimte? Dan is bodemisolatie een uitstekend alternatief.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist analyseert jouw kruipruimte en stelt dan de meest aangewezen aanpak voor. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten