Beste vloerisolatie
Je kan je vloer isoleren met verschillende materialen in verschillende vormen: vloerisolatie platen in EPS of XPS, gespoten PUR, ingeblazen glaswol, isolatiedekens van rotswol, … Maar wat is voor jou nu de beste vloerisolatie? Dat hangt volledig af van jouw project. In dit artikel bespreken we de beste vloerisolatie volgens verschillende criteria:
Volgens toepassing
1. Kruipruimte
2. Benedenvloer (langs boven)
3. Tussenvloer
4. Zoldervloer
Volgens ondervloer
1. Betonvloer
2. Houten vloer
Volgens doel
1. Thermische isolatie
2. Geluidsisolatie
CONCLUSIE: wat is de beste vloerisolatie voor mijn project?
Beste vloerisolatie volgens toepassing
Welke vloerisolatie voor jou de beste keuze is, hangt in grote mate af van de toepassing. Laat je je benedenvloer isoleren via de kruipruimte of langs boven? Of gaat het om een tussenvloer of zoldervloer? Een kort overzicht van de verschillende opties!
Ga snel naar:
1. Kruipruimte (benedenvloer isoleren langs onder)
2. Benedenvloer (isoleren langs boven)
3. Tussenvloer
4. Zoldervloer
1. Beste vloerisolatie in de kruipruimte
Wil je breekwerken vermijden en plan je geen renovatie van je benedenvloer? Dan kan je jouw benedenvloer isoleren via de kruipruimte. Dat kan op 2 manieren, afhankelijk van de toegankelijkheid van de kruipkelder:
Kruipruimte voldoende toegankelijk = onderkant benedenvloer isoleren
Is je kruipruimte minstens 45 cm hoog? Dan kan een isolatiespecialist de vloerisolatie aanbrengen tegen het plafond van de kruipruimte. Zo is er geen contact tussen je benedenvloer en de koude uit de kruipruimte. De beste vloerisolatie in dit geval is spuitisolatie (bv. PUR-schuim of icynene). Dat is praktisch en gaat erg snel, waardoor je arbeidskosten uitspaart. Bovendien valt die spuitisolatie makkelijk aan te brengen rond buizen.
Prijs: 15 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Kruipruimte onvoldoende toegankelijk = bodemisolatie kruipruimte
Is je kruipruimte lager dan 35 à 40 cm? Dan is bodemisolatie de enige mogelijkheid om je benedenvloer via de kruipruimte te isoleren. Daarbij brengt een vakman isolatiemateriaal aan op de bodem van de kruipruimte. Bij deze methode wordt de benedenvloer zelf niet geïsoleerd. Daardoor heb je nog iets meer warmteverlies dan bij vloerisolatie via de kruipruimte (zie hierboven). De beste vloerisolatie bij deze werkwijze zijn vochtwerende isolatieparels, isolatiechips of schelpen-isolatie.
Prijs: 20 à 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Welke vloerisolatie kies ik best voor de kruipruimte?
De beste vloerisolatie in de kruipruimte hangt vooral af van jouw situatie. Is je kruipruimte voldoende toegankelijk? Dan kies je hoe dan ook beter voor vloerisolatie via de kruipruimte met spuitisolatie. Dat is de meest efficiënte isolatiemethode. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw kruipruimte? Laat je dan adviseren door een isolatiespecialist actief in je buurt. Zo ben je zeker van de juiste keuze.
Gratis voorstellen op maat? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
2. Beste vloerisolatie voor benedenvloer (langs boven)
Heb je geen kruipkelder? Of plan je een renovatie met een nieuwe vloerbekleding? Dan kan je ook je benedenvloer langs boven isoleren. Om problemen met deuren, plinten, … te vermijden, isoleer je best zo dun mogelijk. De beste vloerisolatie heeft daarom een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Je kan kiezen uit verschillende soorten vloerisolatie:
- PUR- of PIR-platen: deze lichte, harde en drukvaste isolatieplaten hebben de hoogste isolatiewaarde. Zo kan je zelfs met een dunne laagdikte je vloer optimaal thermisch isoleren. Bovendien zijn deze kunststof isolatieplaten direct beloopbaar na de plaatsing.
- Gespoten PUR: lopen er veel leidingen over je benedenvloer? Dan kies je beter voor PUR-schuim. Zo heb je geen extra uitvullaag nodig. Door de hoge isolatiewaarde ben je ook met gespoten PUR zeker van een minimale vloeropbouw. Dankzij de snelle plaatsing bespaar je ook op de arbeidskosten van een vakman.
Prijs: 15 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Welke vloerisolatie kies ik best voor de benedenvloer?
De beste vloerisolatie voor je benedenvloer hangt vooral af van jouw situatie. Is de beschikbare opbouwhoogte bijvoorbeeld beperkt of lopen er veel leidingen over de vloer? Dan is PUR-spuitisolatie meer aangeraden. Benieuwd of je best kiest voor isolatieplaten of gespoten PUR? Vraag dan advies op maat aan een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van de beste vloerisolatie voor jouw project.
Gratis voorstellen op maat vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen van verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
3. Beste vloerisolatie voor tussenvloer
Door je tussen- of verdiepingsvloer te isoleren, sla je 2 vliegen in 1 klap. Vanuit je benedenverdieping ontsnapt minder warmte naar boven en zo spaar je energiekosten uit. Daarnaast heb je ook geen last meer van geluidsoverdracht tussen verdiepingen. De beste vloerisolatie voor tussenvloeren op een rij:
- Minerale wol: glas- en rotswol bieden een goede thermische isolatie en zijn ook erg geluiddempend. Bij houten vloeren kan je dekens of platen van minerale wol tussen de houten balken laten aanbrengen. Ook glaswol laten inblazen in de holle ruimtes onder de houten planken is mogelijk. Bij betonvloeren plaatst een vakman een houten raamwerk met daartussen dekens of platen van minerale wol (zie foto boven).
- PUR-isolatie: ook met PUR-isolatie (platen of schuim) kan je betonnen verdiepingsvloeren isoleren. Let op: dit materiaal dempt wel minder efficiënt contactgeluiden als schuivende stoelen en voetstappen. Het voordeel is dat je dankzij de hoge isolatiewaarde dunner kan isoleren dan met minerale wol.
- Geluidsisolerende mat: is vooral een goede geluidsisolatie belangrijk bij je tussenvloer? Dan kan een vakman ook een trillingsdempende mat onder je vloerbekleding plaatsen. Zo ligt die vloerbedekking los van je draagvloer en wanden (zwevende vloer) en kunnen de geluidstrillingen niet verder dragen.
Prijs: 20 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Welke vloerisolatie kies ik best voor de tussenvloer?
De beste vloerisolatie voor je tussenvloer hangt sterk af van je situatie en wensen. Gaat het bijvoorbeeld om een houten draagvloer of wil je vooral een optimale geluidsisolatie? Dan is minerale wol het meest aangeraden. Om zeker te zijn van de beste vloerisolatie voor je project, vraag je best advies aan een isolatiespecialist. Die informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw verdiepingsvloer en zorgt voor een correcte plaatsing.
Gratis voorstellen op maat vergelijken? Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
4. Beste vloerisolatie voor zoldervloer
Gebruik je je zolder enkel als opslagplaats? Dan is het goedkoper en praktischer om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Fungeert je zolder ook als leefruimte? Dan kan je voor een optimale thermische en akoestische isolatie je dak én je zoldervloer isoleren. De beste vloerisolatie voor je zolder op een rij:
- Minerale wol: zowel bij een betonnen als houten draagvloer kan je dekens of halfstijve platen van glaswol of rotswol gebruiken (zie foto boven). Moet de zoldervloer beloopbaar blijven? Dan kan je OSB-platen op de houten balken aanbrengen. Ligt er al een vloerbekleding van houten planken of vezelplaten? Dan kan een vakman ook glaswol in de holle ruimte onder die vloerbekleding spuiten.
- PUR-isolatie: bij een massieve zoldervloer van beton kan een vakman eenvoudig een naadloze isolatielaag van PUR-platen of gespoten PUR aanbrengen. Gespoten PUR is vooral aangewezen als er veel kieren en moeilijk bereikbare hoeken zijn.
- EPS-platen: voor een zoldervloer speelt de laagdikte van de isolatie meestal minder een rol dan bij een beneden- of tussenvloer. Daarom kan je bij een betonnen zoldervloer ook EPS-platen gebruiken. Vanwege de lagere isolatiewaarde heb je een dikkere laag nodig, maar zulke isolatieplaten zijn goedkoper dan PUR.
Prijs: 20 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Welke vloerisolatie kies ik best voor de zoldervloer?
De beste vloerisolatie voor je zoldervloer hangt af van jouw situatie en wensen. Gaat het om een houten of betonnen draagvloer? Speelt de laagdikte een rol of niet? Dient de zolder enkel als opslagplaats of als leefruimte? … Om zeker te zijn van de beste vloerisolatie voor je project, vraag je best advies aan een isolatiespecialist. Die informeert je over de mogelijkheden voor jouw zoldervloer.
Gratis voorstellen op maat vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
Beste vloerisolatie volgens ondervloer
Naast de toepassing (beneden-, tussen- of zoldervloer) bepaalt ook het soort ondervloer de beste vloerisolatie voor je project. Gaat het om een draagvloer van beton of hout? Een kort overzicht van de meest aangewezen vloerisolatie per type ondervloer!
Ga snel naar:
1. Betonvloer
2. Houten vloer
1. Beste vloerisolatie voor betonvloer
Heeft je beneden-, tussen- of zoldervloer een draagconstructie van beton? Goed nieuws, dan kan je in principe elke type isolatiemateriaal gebruiken. Wat de beste vloerisolatie voor jouw betonvloer is, hangt vooral af van jouw situatie en wensen:
- PUR-isolatie: met PUR-platen of gespoten PUR haal je vooral bij benedenvloeren het beste rendement. Vanwege de hoge isolatiewaarde volstaat ook een dunnere isolatielaag om een optimale thermische isolatie te bereiken. Bij een betonvloer kan je PUR ook gebruiken voor tussen- en verdiepingsvloeren.
- EPS-isolatie: EPS is vooral geschikt voor betonnen zoldervloeren en om je benedenvloer via de kruipruimte te isoleren. Vanwege de lagere isolatiewaarde heb je dikkere EPS-platen nodig, maar in deze ruimtes speelt de laagdikte meestal geen rol. Bovendien kost EPS minder dan PUR.
- Minerale wol: voor betonnen tussen- en zoldervloeren kan je ook kiezen voor dekens of platen van rots- of glaswol. Een vakman plaatst die minerale wol tussen een houten raamwerk op je betonvloer. Daarboven komt de vloerafwerking. Glas- en rotswol zijn vooral geschikt met het oog op een goede geluidsisolatie.
Prijs: 15 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Welke vloerisolatie kies ik best voor een betonvloer?
De beste vloerisolatie voor je betonvloer hangt sterk af van jouw situatie en wensen. Gaat het om een benedenvloer of een tussen- of zoldervloer? Speelt de laagdikte een rol of niet? Wat is je budget? Om zeker te zijn van de beste vloerisolatie voor je project, vraag je best advies aan een ervaren isolatiespecialist. Die informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw betonvloer.
Gratis voorstellen op maat vergelijken? Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat via isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
2. Beste vloerisolatie voor houten vloer
Heeft je beneden-, tussen- of zoldervloer een draagconstructie van hout? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een ademend, dampopen isolatiemateriaal. Zo kan vocht ontsnappen en vermijd je problemen als houtrot, schimmels, … De beste vloerisolatie voor een houten vloer op een rij:
- Icynene: deze spuitisolatie is bij houten benedenvloeren een uitstekend alternatief voor het dampdichte PUR-schuim. Icynene is een isolatieschuim met een open celstructuur, waardoor vocht kan ontsnappen. Ideaal om een naadloze isolatieschil te creëren tegen het houten plafond van je kruipruimte.
- Minerale wol: bij houten vloeren kan je ook kiezen voor flexibele isolatiedekens van glaswol of rotswol. Een vakman plaatst die eenvoudig en snel tussen de houten balken. Gaat het om een verdiepings- of zoldervloer met een houten vloerbekleding? Dan kan een isolatiespecialist ook glaswol tussen de dek- en de draagvloer spuiten. Zo creëer je vlot een sluitende isolatielaag in die holle ruimte.
- Thermokussens: deze kussens zijn ideaal om houten benedenvloeren langs onder te isoleren. Ze bestaan uit een laag aluminiumfolie die de warmte weerkaatst met daartussen kussens gevuld met lucht. Zo voorkom je dat de warmte van je bewoonde ruimtes ontsnapt naar je kruipruimte.
Prijs: 20 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Welke vloerisolatie kies ik best voor een houten vloer?
De beste vloerisolatie voor je houten vloer hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Gaat het om een benedenvloer of een tussen- of zoldervloer? Ligt er al een vloerbekleding of niet? Om zeker te zijn van de beste vloerisolatie voor je project, vraag je best advies op maat aan een isolatiespecialist. Die informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw houten vloer.
Gratis voorstellen op maat vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
Beste vloerisolatie volgens doel
In de meeste gevallen isoleer je je vloer om warmteverlies te voorkomen en te genieten van een zalig woon- en warmtecomfort. Naast die thermische isolatie kan je ook kiezen voor vloerisolatie om geluidsoverdracht tussen verdiepingen te beperken. Een kort overzicht!
Ga snel naar:
1. Thermische isolatie
2. Geluidsisolatie
1. Beste vloerisolatie op vlak van thermische isolatie
De lambdawaarde bepaalt hoe goed een materiaal thermisch isoleert. Hoe lager die waarde, hoe hoger de isolatiewaarde en hoe dunner de isolatielaag mag zijn. Die vloerisolatie dikte is ook belangrijk om te voldoen aan de BEN-norm voor nieuwbouw of om aanspraak te maken op premies bij renovatie. Een kort overzicht:
Soort vloerisolatie | Lambda-waarde (W/mK) | Prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|---|
PUR-isolatieplaten | 0,021 - 0,026 | € 15 à 40 |
Gespoten PUR | 0,025 | € 25 à 35 |
EPS-isolatieplaten | 0,031 - 0,045 | € 15 à 40 |
Minerale wol | 0,031 - 0,044 | € 20 à 40 |
Icynene | 0,038 | € 25 à 40 |
Welke vloerisolatie isoleert thermisch het best?
PUR-isolatie heeft de laagste lambawaarde en dus de beste isolatiewaarde. Is de beschikbare opbouwhoogte van je vloer beperkt? Dan kies je dus best voor PUR-isolatie. Daarmee kan je dunner isoleren en toch de vereiste BEN-norm (nieuwbouw) of premievoorwaarden (renovatie) halen. Speelt de laagdikte geen rol? Dan kan je ook gaan voor EPS, minerale wol, … Die isoleren thermisch wel iets minder goed. Een vakman informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw project.
Gratis voorstellen op maat vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
2. Beste vloerisolatie op vlak van geluidsisolatie
Wil je vooral je tussen- of zoldervloer isoleren om geluidsoverdracht tussen verdiepingen te vermijden? Dan zijn de volgende isolatiematerialen geschikt:
- Minerale wol: naast een goede thermische isolatie zijn glaswol en rotswol ook erg geluiddempend. Je kan kiezen voor dekens of platen in een houten raamwerk (zie foto boven), maar ook voor gespoten glaswol tussen de dek- en de draagvloer.
- Geluidsisolerende mat: je kan ook een geluidsisolerende, elastische mat laten aanbrengen onder de vloerafwerking. Zo liggen die bekleding en eventueel de chape los van de omringende wanden en de ondervloer (zwevende vloer). Denk bv. aan een dunne laag polyethyleen, een kokosmat, een kurkplaat, …
Prijs: 20 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.
Welke vloerisolatie kies ik best om geluid tegen te houden?
De beste vloerisolatie op vlak van geluidsisolatie hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Wil je ook thermisch isoleren of niet? Hoeveel opbouwhoogte heb je? Gaat het om een houten of betonnen ondervloer? Om zeker te zijn van de beste vloerisolatie voor je project, vraag je best advies op maat aan een isolatiespecialist. Die informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw project.
Gratis voorstellen op maat vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
CONCLUSIE: wat is de beste vloerisolatie voor mijn project?
Je kan je vloer isoleren met verschillende isolatiematerialen. Maar wat is de beste vloerisolatie voor jouw project? Dat hangt onder meer af van de volgende factoren:
- Toepassing: laat je je benedenvloer isoleren langs boven of langs onder? Of gaat het om een tussenvloer of een zoldervloer? Die toepassing bepaalt in grote mate de beste vloerisolatie voor jouw project.
- Soort ondervloer: bij een houten draagconstructie ben je verplicht om te kiezen voor een ademend materiaal om vochtproblemen te vermijden (bv. minerale wol, icynene, …). Bij een betonnen ondervloer kan je wel voor dampdichte materialen als EPS en PUR kiezen.
- Doel: is thermische isolatie het belangrijkst? Dan hangt de beste vloerisolatie vooral af van je opbouwhoogte en het soort ondervloer. Streef je in de eerste plaats naar een goede geluidsisolatie? Dan werk je best met minerale wol of een geluidsisolerende laag onder je vloerbekleding.
- Opbouwhoogte: is je opbouwhoogte beperkt? Dan werk je best met een materiaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde zoals PUR. Zo kan je met een dunne isolatielaag toch een optimale thermische isolatie bereiken. Speelt die laagdikte geen rol, bv. in een kruipruimte of zolder? Dan kan je bv. ook werken met dikkere EPS-platen.
- Prijs: de kosten om je vloer te isoleren kunnen ook verschillen per materiaal. Zo is je vloer isoleren met PUR-schuim goedkoper dan met PUR-platen (meer arbeidskosten + een uitvullaag nodig). Ook de arbeidskosten kunnen verschillen van vakman tot vakman. Daarom vergelijk je best prijsvoorstellen van verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt.
Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Daarvoor schakel je best een isolatiespecialist in. Deze analyseert je situatie en wensen en stelt op basis daarvan de meest geschikte vloerisolatie voor. Vraag zeker voorstellen aan bij meerdere vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, … vergelijken. Door samen te werken met een vakman ben je ook zeker van een correcte plaatsing, kwalitatieve materialen én kan je aanspraak maken op premies. Ontvang gratis offertes op maat via onderstaand offerteformulier: