Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spuitisolatie vloer

Spuitisolatie is een ideale isolatiesoort om je vloer te isoleren. Een vakman spuit het isolatiemateriaal met een speciale machine gewoon rechtstreeks op de ondergrond in een naadloze laag met de gewenste dikte. Uit welke types spuitisolatie voor je vloer kan je kiezen? Op welke prijs per m² mag je ongeveer rekenen? En wat zijn de mogelijke alternatieven? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Soorten spuitisolatie vloer
Hoe spuitisolatie vloer plaatsen?
Spuitisolatie vloer prijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor spuitisolatie voor je vloer?

Spuitisolatie is de meest eenvoudige en snelle manier om je vloer te isoleren. Een isolatiespecialist moet namelijk geen dekens van minerale wol of kunststof isolatieplaten op maat snijden en verankeren. Zo spaar je behoorlijk wat arbeidskosten uit. Naast die vlotte plaatsing geniet je met deze isolatiesoort ook van…

  • Uitvul- en isolatielaag in 1: een vakman kan ook je leidingen op de draagvloer mee inspuiten. Zo heb je geen aparte uitvullaag (bv. isolatiechape) nodig om die weg te werken. Door die combinatie van uitvullen én isoleren, spaar je kosten uit én beperk je de opbouwhoogte van je vloer.
  • Naadloze, luchtdichte isolatielaag: met spuitisolatie voor je vloer creëer je een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen en warmteverlies. Bovendien vult dit materiaal alle mogelijke kieren en naden moeiteloos op, ook op moeilijk bereikbare plaatsen.
  • Minimale vloeropbouw: spuitisolatie heeft een hoge isolatiewaarde. Daardoor moet je minder dik isoleren dan met minerale wol, EPS- of XPS-platen, … Erg handig als de opbouwhoogte voor je vloer beperkt is.
  • Lange levensduur: spuitisolatie is uitstekend bestand tegen vocht, schimmels, ongedierte, … Daardoor gaan deze materialen ook erg lang mee.

Je vloer isoleren met spuitisolatie? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw project. Kom nu vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen actief in je buurt!

spuitisolatie vloer

 

Soorten spuitisolatie vloer

Een vakman kan je vloer snel en budgetvriendelijk isoleren met spuitisolatie. Maar voor welke materialen kiest hij precies? We zetten de 2 meest voorkomende soorten spuitisolatie voor vloeren kort op een rij:

 

1. PUR spuitisolatie vloer

Gespoten PUR komt het meest voor als spuitisolatie voor vloeren. Dit kunststof hardschuim bestaat uit 2 vloeibare componenten: polyol en isocyanaat. De vele kleine luchtblaasjes in deze kunststof isolatie zorgen voor een optimale isolatiewaarde (lambdawaarde van gemiddeld 0,025 W/mK). Bovendien is gespoten PUR ook drukvast en krimpvrij, waardoor er geen kans is op verzakkingen.

Een goede keuze bij… betonnen vloeren (zowel langs boven als langs onder)
Richtprijs: 25 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Icynene spuitisolatie vloer

Icynene is ook een vorm van spuitisolatie op basis van polyurethaan, maar dan met een open celstructuur. Dit ademende, dampopen isolatieschuim is bovendien een watergespoten product zonder schadelijke gassen. Daardoor vormt het een milieuvriendelijk alternatief voor gespoten PUR. Zeker bij houten vloeren is icynene de meest aangewezen soort spuitisolatie omdat eventueel vocht kan ontsnappen. Zo vermijd je op termijn houtrot, schimmels, …

Een goede keuze bij… houten vloeren en benedenvloeren (langs onder)
Richtprijs: 30 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Hoe spuitisolatie vloer plaatsen?

Spuitisolatie voor je vloer kan je zowel langs boven als langs onder laten aanbrengen, afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke wensen. Een kort overzicht van beide werkwijzen:

 

OPTIE 1 = Vloer isoleren met spuitisolatie langs onder

Wil je je bestaande vloer behouden? En heb je weinig opbouwhoogte? Dan is je vloer isoleren met spuitisolatie langs onder de beste keuze. Een vakman brengt dan een naadloze laag spuitisolatie aan tegen je kelderplafond. Dat gaat sneller dan bij isolatieplaten, want die platen zijn moeilijker om te hanteren en moet een vakman ook verankeren. Bovendien kan je spuitisolatie ook aanbrengen rond leidingen en buizen.

 

OPTIE 2 = Vloer isoleren met spuitisolatie langs boven

Moet je een vloer isoleren zonder kruipruimte? Of wil je je vloer niet alleen isoleren, maar ook volledig renoveren? Dan kies je beter voor spuitisolatie langs boven. In dat geval zijn er 2 opties. Wil je breekwerken vermijden? Dan kan een vakman een dunne laag spuitisolatie aanbrengen op je huidige vloer, gevolgd door een nieuwe vloerafwerking. Heb je dan weer onvoldoende opbouwhoogte? Dan is het beter om je vloer te laten uitbreken om voldoende ruimte te hebben voor een nieuwe laag spuitisolatie.

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een isolatiespecialist!

Hoe isoleer jij je vloer best met spuitisolatie? Hoe dik moet je isolatielaag zijn om te voldoen aan de premievoorwaarden en de energie-eisen? Of is een andere soort isolatie meer geschikt voor jouw vloer? Een isolatiespecialist analyseert jouw situatie en geeft je dan advies op maat van jouw project!

Vakmannen in je buurt contacteren? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere isolatiespecialisten via onze offerteservice.

 

Spuitisolatie vloer prijs

De kosten voor spuitisolatie voor je vloer hangen vooral af van het type isolatiemateriaal, het aantal m² aan oppervlakte, de dikte van de isolatielaag, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 25 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Een overzicht van de prijzen per type spuitisolatie voor vloeren:

Soort spuitisolatie vloerGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PUR spuitisolatie€ 25 à 35
Icynene spuitisolatie€ 30 à 35

LET OP: de kosten kunnen ook verschillen van isolatiespecialist tot isolatiespecialist. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere vakmannen. Zo kan je niet alleen die prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

spuitisolatie vloer prijs

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je zeker zijn van een optimale plaatsing van je vloerisolatie? Dan doe je bij spuitisolatie best een beroep op een erkende vakman. Die beschikt over de juiste machines en materiaal om deze klus correct en efficiënt te klaren. Bovendien houdt zo’n isolatiespecialist ook rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Dikte van de laag spuitisolatie: bij nieuwbouw moet een laag spuitisolatie minstens 10 à 11 cm dik zijn om te voldoen aan de huidige energie-eisen van de overheid. Gaat het om een renovatie en wil je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie? Dan moet je een minimale warmteweerstand van 2 m²K/W halen. Daarvoor volstaat een vloerisolatie dikte van minimaal 6 cm.
  • Toegang tot de kruipruimte: wil je je benedenvloer langs onder isoleren (vloerisolatie via de kruipruimte)? Dan is het belangrijk dat je kruipkelder goed toegankelijk is. Sowieso moet die ruimte ook minstens 40 cm hoog zijn. Is dat niet het geval? Dan kan je ook kiezen voor bodemisolatie. Daarbij brengt een vakman een laag vloerisolatiekorrels, -chips of -schelpen aan op de bodem van je kruipkelder.
  • Ventilatie van de ruimte: isoleer je je vloer via de kruipruimte? Dan moet je die ruimte voldoende kunnen ventileren (bv. via openingen in de gevel) om een muffe geur te vermijden, een hoge concentratie van radongas te voorkomen, … Isoleer je je vloer langs boven? Ook dan moet je je woning grondig ventileren na de isolatiewerken.
  • Voorbereiding van de draagvloer: voor een vakman begint met isoleren zal hij de draagvloer eerst stof- en vetvrij maken voor een goede hechting. Eventuele buizen en kabels legt hij ook vast om de meter. Ten slotte dekt hij ook ramen en deuren en de muren (tot 1 m) af met een plastic folie.
  • Premies & financiële voordelen: werk je samen met een erkende vakman? Dan kan je voor het isoleren van je vloer met spuitisolatie aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie, de EPC labelpremie, het verlaagde btw-tarief, … Een isolatiespecialist vertelt je graag meer over deze vloerisolatie premies!

 

Alternatieven voor spuitisolatie vloer

Naast spuitisolatie kan je je vloer nog met andere materialen isoleren. Veel hangt natuurlijk af van jouw woonsituatie, je budget, … Om welke alternatieven gaat het precies? We zetten ze kort op een rij:

 

ALTERNATIEF 1 = isolatieplaten

Naast kunststof isolatie in een gespoten variant kan je ook kiezen voor drukvaste isolatieplaten (PUR, PIR, XPS of EPS). Die zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, groottes en diktes. Bovendien zijn ze onmiddellijk beloopbaar na de plaatsing en kan een vakman ze vlot plaatsen dankzij een tand- en groefsysteem.

Wanneer geschikt? Kunststof isolatieplaten zijn vooral geschikt voor de isolatie van betonnen vloeren langs boven. Bovendien moet de ondergrond ook mooi effen zijn zonder al te veel hoeken.

 

ALTERNATIEF 2 = isolatiechape

Dit is een type dekvloer waarin al isolatiemateriaal verwerkt zit, bv. PUR-granulaten of polystyreenkorrels. Zo’n isolatiechape is een interessante optie als je weinig opbouwhoogte hebt bij je vloerrenovatie. Je hebt namelijk geen aparte uitvulchape nodig. Let op: isolatiebeton is wel geen volwaardige vloerisolatie. Wil je zeker zijn van een optimaal wooncomfort en een lagere energiefactuur? Dan combineer je zo’n chape best met nog een aparte laag spuitisolatie.

Wanneer geschikt? Een isolatiechape is geschikt als je vloeropbouw niet te dik mag zijn en je een extra hoge isolatiewaarde wil bereiken (bovenop je aparte vloerisolatie).

 

Welke vloerisolatie kies ik het best?

De beste vloerisolatie voor jouw project hangt vooral af van jouw situatie. Hoeveel opbouwhoogte heb je? Is de ondergrond effen of niet? Isoleer je je vloer langs boven of langs onder? Wil je je vloer renoveren of enkel isoleren? Met al zijn ervaring en expertise kan een vakman voor jou het meest aangewezen type vloerisolatie bepalen. Zo ben je zeker van een juiste keuze op lange termijn!

Gratis in contact komen met isolatiespecialisten? Via Solvari vraag je vrijblijvend offertes aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten